Wah-Wah - Nostalgiainen draama 1960-luvun Afrikasta!

Wah-Wah - Nostalgiainen draama 1960-luvun Afrikasta!

“Wah-Wah”, ohjattuna ja kirjoitettettuna Richard E. Grantin toimesta, on vuonna 2005 julkaistu brittiläinen draamakomedia, joka vie katsojat nostalgiseen matkaan 1960-luvun Rhodesiassa (nykyinen Zimbabwe). Elokuva perustuu löyhästi Grantin omiin lapsuuskokemuksiin ja tarjoaa kiehtovan näkökulman kolonialismin viimeisiin päivinä Afrikassa.

Tarina keskittyy kahteentoista vuotiaaseen Ralph “Raffles” Compton-Campheriin (joulukuussa 1950 syntynyt Nicholas Hoult), jonka perhe elää privilegioitua elämää Rhodesiain rhodesialaisessa siirtomaayhteisössä. Ralphin isä, Bruce Compton-Campfer (Gabriel Byrne) on brittiläinen diplomaatti, joka työskentelee Rhodesian hallituksessa, ja äiti, Sarah Compton-Campfer (Emily Watson), taistelee aviomiehensä alkoholismin ja omien epätyytyväisyytensä kanssa.

Elokuvan nimi “Wah-Wah” viittaa vanhaan radioasemaan, josta Ralph kuulee musiikkia ja uutisia. Radio asema toimii myös metaforana nuoren pojan maailman kokemille muutoksille; se on hänen yhteytensä ulkopuoleiseen maailmaan.

Ralphin maailma kääntyy ylösalaisin, kun hänen isänsä menettää työnsä ja perheen taloudellinen asema heikkenee. Lisäksi Ralphin vanhemmat joutuvat eroamaan keskenään, ja Ralphille täytyy kohdata vaikeita tunteita ja elämänmuutoksia.

Elokuva kuvaa koskettavasti lapsen näkökulmaa kolonialismin tuhoon ja perheen hajaantumiseen.

Rooli Näyttelijä
Ralph Compton-Campfer Nicholas Hoult
Bruce Compton-Campfer Gabriel Byrne
Sarah Compton-Campfer Emily Watson
Dickie Cartwright Colin Firth

Teemat ja symboliikka “Wah-Wah”:ssa

“Wah-Wah” käsittelee monia mielenkiintoisia teemoja, jotka antavat katsojalle paljon pohdittavaa. Elokuva tutkii kolonialismia ja sen vaikutuksia sekä Afrikan että Euroopan ihmisiin. Se tuo esiin myös perheen sisäisten konfliktien vakavuutta ja lasten kokemukset vanhempien avioerosta.

Symbolisesti radioasema “Wah-Wah” edustaa Ralphin haaveita ja toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Kun aseman lähetys lopulta vaipuu hiljaisuuteen, se kuvaa myös lapsuuden loppua ja siirtymistä aikuisuuteen.

Elokuvan tuotantoarvoja ja vastaanottoa

“Wah-Wah” sai positiivista kritiikkiä useilta kriitikoilta. Elokuva kehuttiin autenttisesta kuvauksesta 1960-luvun Afrikasta, vahvoista näyttelijäsuorituksista ja herttaisesta tarinasta.

Elokuvan tuotanto oli suhteellisen pienimuotoinen, mutta se onnistui luomaan vakuuttavan ja koskettavan elokuvakokemuksen.

“Wah-Wah” on ehdottomasti näkemisen arvoinen elokuva kaikille, jotka kiinnostuvat historiallisten draamojen jaComing of age -tarinoiden katsojista.

Elokuva on täynnä tunteita, humoristisia hetkiä ja ajatuksia herättäviä teemoja.